175 miljoen euro voor compensatie kinderopvang – FAQ

Beste ouders/ verzorgers,

Het kabinet trekt 175 miljoen euro uit om de eigen bijdrage voor de ouders voor de kinderopvang te compenseren. Dat bedrag kan oplopen als de opvang nog langer gesloten moet blijven. Dit is zeker goed nieuws!

Voor wie is de compensatie bedoeld?
Voor álle ouders die normaliter gebruik maken van kinderopvang en die gevraagd worden om hun factuur ook nu volledig te betalen. Dit geldt óók voor ouders in cruciale beroepen. Aan gebruik van (extra) noodopvang zijn geen kosten verbonden. Krijgt u een andere subsidie (bijvoorbeeld in het kader van voorschoolse educatie (VVE) of op basis van een sociaal medische indicatie (SMI), dan krijgt u alleen het deel dat u zelf betaalt terug.

Hoe gaat de overheid de eigen bijdrage van de ouders compenseren?    
De eigen bijdrage van ouders wordt overgemaakt naar de ongeveer 4.000 kinderopvangorganisaties (kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, bso’s en gastouderbureaus). De kinderopvangorganisaties maken vervolgens de eigen bijdrage over naar de ouder. Dit betreft de eigen bijdrage over de periode 16 maart tot en met 28 april 2020.

De eigen bijdrage van de ouder is het verschil tussen het factuurbedrag en de ontvangen kinderopvangtoeslag. Mocht de sluiting van de kinderopvang worden verlengd dan kan de overheid besluiten om ook de regeling te verlengen.

Hoe werkt de compensatie in de praktijk?
Voor de terugbetaling van de ouderbijdrage over de periode 16 maart t/m 28 april 2020 heeft Smiley Kids gegevens nodig. Namelijk hoeveel kinderopvangtoeslag de ouder per maand ontvangt en wat de hoogte is van de ouderbijdrage. Ouders moeten deze informatie zelf aan Smiley Kids doorgeven. Echter willen wij u alvast vragen om deze gegevens nu al naar ons te versturen, zodat we sneller kunnen schakelen.

Wanneer krijgen ik de kosten van de kinderopvang terug?
De overheid heeft nu aangegeven te verwachten dat de ouderbijdrage eind april naar de kinderopvangorganisaties wordt overgemaakt maar kan hier echter nog geen uitsluitsel over geven. De regeling wordt verder uitgewerkt door het ministerie van SZW, Belastingdienst/Toeslagen, Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en BOinK.
De details zijn nog niet beschikbaar. Volgt u ook de websites van genoemde organisaties.

Be safe & healthy!

 

Met vriendelijke groet,

Smiley Kids

Smiley Kids biedt jou graag de best mogelijke ervaring op onze website, hiervoor gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee volgen en verzamelen wij en derde partijen jouw internetgedrag en kunnen wij hierdoor content en/of advertenties laten zien die passen bij jouw interesses. Lees meer in onze privacyverklaring